Депутати предлагат Конституционния съд да се премести в сградата на ББР

Депутати предлагат Конституционния съд да се премести в сградата на ББР

Конституционният съд /КС/ да се премести в сградата на Българската банка за развитие - такъв проект на решение внесоха в парламента ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и ДПС.

"Министерският съвет на Република България да предприеме необходимите действия съобразно своите правомощия да придобие и да предостави на Конституционния съд сградата на Българската банка на развитие", гласи текстът на документа. Сред вносителите са партийните лидери Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Мустафа Карадайъ, както и депутатите Десислава Атанасова и Делян Пеевски.

Предложението си те обосновават с писмо от 9 май, изпратено от КС до тогавашния служебен премиер Гълъб Донев. Вътре била обяснена необходимостта от предоставяне на сграда и средства за "нормалното функциониране при осъществяване на конституционните му правомощия".

В мотивите си вносителите пишат, че споделят исканията на КС, но добавят и друг аргумент - партиите в НС, договорили конституционно мнозинство, се разбрали да вкарат в промяната на основния закон конституционната жалба, което ще увеличи многократно работата на КС, а и ще се наложат повече служители и помещения за тях.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ