Митрофанова предлага закриване на руското посолство в София

Митрофанова предлага закриване на руското посолство в София

Митрофанова предлага закриване на руското посолство в София

Руският посланик в София Елеонора Митрофанова ще повдигне въпроса за закриването на дипломатическата мисия на Русия у нас пред ръководството на своята страна, след като България не отмени решението си за изгонването на 70 служители на руското посолство от територията си, става ясно от позиция на Митрофанова във фейсбук.  

Днес Митрофанова е отишла на среща с министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска във МВнР. Вчера посланичката постави ултиматум на България за отмяна на нотата за изгонването на 70 служители на руското посолство, чийто краен срок изтече днес, в 12:00 часа.

„За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва“, става ясно от позицията.

„Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков“, добавят от мисията на Москва у нас.

По обяд пред руското посолство се събраха граждани, които подкрепиха обявените за експулсирани 70 служители. Сред тях беше и лидерът на АБВ Румен Петков. "Това е резултат на серия безумни действия от наша страна. При наличие на здрав разум от наша страна, може да бъде отложено влизането в действие на двете ноти и да се стигне до решение, отговарящо на българския национален интерес", казва той.

„Нито един дипломат не трябва да си позволява да дава ултиматуми на българската държава със срок от 24 часа в 12:00 ч.“, коментира темата премиерът в оставка Кирил Петков 

„Мисля, че г-жа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите. Нашите отношения с Русия трябва да продължат. Ние имаме история, нашите народи са приятелски. Митрофанова се опитва да си играе със страховете на хората. Този тон не е продуктивен”, каза той.

Той отправи молба към руското правителство да изтегли нотата си, като коментира, че 70 служители от посолството са сериозна бройка, но Русия ще разполага с 43-ма, при положение, че България има 12 служители в посолството в Москва.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ