България

Политика

|

Общество

|

Преговарящите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ преместиха консултациите в министерството на финансите

Преговарящите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ преместиха консултациите в министерството на финансите

Преговарящите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ преместиха консултациите в министерството на финансите

Обединение по три основни приоритета постигнаха работните групи между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на започналите днес консултации по бюджета на държавата. Първият приоритет е бюджетният дефицит да бъде 3%, а не 6,4%, както е заложен в проекта на финансовото министерство, да не се вдигат данъците и да бъде потвърден пътят на България към Еврозоната, предава БНТ

Впоследствие, работните групи се преместиха в самото министерство на финансите за онлайн работна среща с ресорния министър Росица Велкова

"Двете политически сили се разбраха да разработят своята управленска програма. Това, което ще излезе като краен резултат, ще бъде базата, на която ще се управлява държавата и ще се носи отговорност за нейното изпълнение", заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС след разговорите между двете работни групи в парламента.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев предложи изготвяне на серия въпроси към финансовото министерство, на базата на които да се подготвят няколко бюджетни сценария. В основата на тези въпроси е какво се случва с парите, заложени в проектобюджета от втория транш по ПВУ и защо харчовете на държавата са завишени с 42% тази година.

"Добре е базисният бюджет, който Министерство на финансите е разработило, да погледнем в какви политики има заложени и къде има резерви. И след това видим евентуално какво пространство остава за допълнителни мерки, които биха дошли вследствие на управленската програма и да се приоритизира това", предложи Василев. 

Единият сценарий, който според мен е разумен - какво се случва, ако получим едно от двете плащания тази година, което изглежда най-реалистичният сценарий. Ако изпълним всичките законопроекти и мерки, които са извън законопроектите и които са 60 на брой, които са в рамките на правителството, които трябваше да бъдат изпълнени към декември миналата година, да кажем, че до средата на годината евентуално могат да бъдат изпълнени, за да се получи плащане на базата на това. Мерките за третото плащане може би не е много реалистично да смятаме, че ще бъдат изпълнени", добави Асен Василев.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС призова освен по консолидация на бюджета, да се водят разговори и за консолидация на политическите приоритети.

"За мен първостепенен въпрос, на който трябва да отговорят от министерството на финансите е да си даде сметка какви са възможните резерви в бюджета. Въпрос, на който нямаме отговор. Например - каква част от капиталовата програма е финансирана от републиканския бюджет и коя част от еврофондовете. Защото коменитарме, че можем спокойно да базираме 1 или 2 години инвестиционната програма на държавата изцяло върху средства от стария период, новия програмен период, мерки и ПВУ. Тук разходът става средно около 20% за съфинансиране на проектите, но в кризисен период можем да изкараме 1 или 2 г одини без по-малки или по-големи проекти, финансирани от държавата. Но ние не знаем какво имаме в капиталовата програма", посочи Томислав Дончев.

От ПП-ДБ предлагат проектите на стойност над 50 млн. лева да се разглеждат един по един, за да няма загуба на големи средства.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам