Петков за COVID мерките: Няма да се затварят бизнеси и да се изискват сертификати

Петков за COVID мерките: Няма да се затварят бизнеси и да се изискват сертификати

Петков за COVID мерките: Няма да се затварят бизнеси и да се изискват сертификати

Искам ясно да заявя на всички български граждани, че няма и не се предвижда изискване за затваряне на бизнеси, не се предвижда изискване за COVID сертификати в страната и няма изискване за ограничения в движението. Това обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков след среща със здравните власти по повод повишаването на заболеваемостта у нас от новия подвариант на коронавируса в последните дни.

„В този смисъл искам да успокоя абсолютно всички, че следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято", добави той.

„Решихме, че тази седмица ще актуализираме плана за справяне на пандемията на база на изменението на Закона за здравето. Изисках да има ясна предвидимост за всички. На базата на актуализирания план имаме шест етапа, базирани отново на заетост на болничните легла и интензивните легла. Данните в момента показват, че по-голямата част от страната се намира на етап 0, с няколко области в етап 1", допълни Петков.

Доцент Ангел Кънчев заяви, че няма никаква революционна промяна в плана и единствената причина за приемането му е ангажимента по променения Закон за здравето, за да има възможност при необходимост министърът на здравеопазването и министерския съвет да въвеждат различни противоепидемични мерки.

„Потвърждавам, че към момента продължава ръстът на заболяванията, но той е далеч от пиковите стойности преди няколко месеца. Днес например броя на случаите е със 188 по-малко от вчера. Естествено, както и в другите страни в Европа, ще продължи увеличаването на броя на случаите, но ако това не води до по-тежко протичане, на натоварване на здравната система, не подлага под риск живота и здравето на пациентите, ще се справим с тази ситуация”, каза той.

По думите му е рисково да се правят прогнози, но епидемиолозите и експертите считат, че през август ще бъдат достигнати пикови стойности и ще започне постепенно нормализиране. „Дали през есента ще има нова вълна и с какъв вариант ще бъде тя, никой в света няма как да предвиди“, каза Кънчев.

„Ситуацията в момента е много по-различна от тази, която имахме предните две години. Характеристиките на този вариант на вируса са различни - разпространява се по-лесно и бързо, но не води до толкова висока нужда от хоспитализация и лечение, протича по-леко. Готовността на здравната система е значително по-добра, имаме достатъчно ваксини и антивирусни средства. Болниците имат по-голям опит при диагностиката и лечението”, добави той. 

Кунчев обясни, че се опитват с помощта на Министерски съвет да убедят Здравната каса да се направят промени, за да се облекчи достъпа на пациенти при личния лекар за диагностика – без те да се разкарват другаде и тя да е безплатна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ