България

Политика

|

Общество

|

Радев: Определени кръгове говорят лъжи срещу служебния кабинет

Радев: Определени кръгове говорят лъжи срещу служебния кабинет

Радев: Определени кръгове говорят лъжи срещу служебния кабинет

Определени кръгове нагнетяват лъжи и напрежение срещу служебния кабинет още от първия му ден, преди да е обявил някакви намерения и действия, посредници и лобисти си изпускат нервите, защото губят възможността да печелят от кризата, която самите те предизвикаха. Това заяви президентът Румен Радев в коментар за появилите се по-рано днес реакции от различни политически сили, най-вече по въпроса за газовите доставки. По-рано бившият премиер Кирил Петков отправи 6 критики в профила си във фейсбук към служебния кабинет, повечето от тях свързани с осигуряването на газ за страната. „Демократична България“ пък свика тази вечер протест пред президентството срещу газовата политика на служебния кабинет.

Задачата на правителството е да осигури евтини и гарантирани доставки на природен газ и то ще го направи, въпреки, че има да се свърши много работа, декларира Радев от Банско, където е за откриването на джаз фестивал. „Домакинствата и бизнесът искат евтини и надеждни доставки“, допълни той. Радев упрекна Кирил Петков, че е побързал да обяви пускането на газовата връзка за Гърция при положение, че има констатирани „редица нарушения и нередности, които трябва да се отстраняват“.

„Там, където пиарът е бил повече от работата, наследството винаги е тежко. Така беше след кабинета „Борисов”, който разхвърля едни тръби по полето и те ръждясваха, така е и след кабинета „Петков”, коментира държавният глава.

Той увери, че въпреки тежкото наследство, което служебният кабинет заварва - и в документално, и в техническо отношение, то ще направи максималното за справянето с газовата криза. „И мой, и на служебното правителство приоритет е диверсификацията. Ще стане, но иска много работа, за да се навакса пропуснатото”, допълни президентът.

„Ще ускорим онова, което е в застой“, заяви преди това в интервю за БНТ служебният премиер Гълъб Донев. „Винаги съм отстоявал да има приемственост в политиките, да не се зачеркват с лека ръка политики, които са успешни и водят до подобряване на качеството на живот, на състоянието на хората. Но за съжаление това, което заварваме не говори добре. Ние сме от 3 дни, но нас ни обвиняват за неща, които не са свършени от предходния кабинет и за неща, които предстои да свършим, за което те са имали 7 месеца време.“, допълни той. Служебният премиер отрече категорично появили се информации, че е била обсъждан вариант за въвеждане на извънредно положение заради кризата с газа.

"В момента проблемът с доставките на газ е много съществен. Това, което имаме като анализ и отчет от страна на "Булгаргаз" е че са осигурени доставките на газ за България до август т.е. останалите месеци до края на годината ние нямаме сигурни доставки на газ.“

 Той даде и разяснения по едно от обвиненията към кабинета, отправено от Кирил Петков днес – за отмяната на решението, одобряващо избора на Надзорен съвет на оператора на интерконектора АйСиДжиБи. Според Петков това поставяло в риск реалното пускане на газовата връзка с Гърция. „Тази отмяна на решението е свързана с това, че са допуснати грешки в имената на членовете на Надзорния съвет. Критикуват ни за грешка, която самите те са направили. Отменя се, за да бъдат записани правилно имената. Грешката ще бъде отстранена още през следващата седмица", обясни Гълъб Донев. Той също посочи, че все още няма акт 15 и акт 16 за съоръжението.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ