Русия спира действието на сертификатите на два военни завода в България

Русия спира действието на сертификатите на два военни завода в България

Русия спира действието на сертификатите на два военни завода в България

Русия прекратява действието на сертификатите на българските военни заводи „Терем - Летец“ и „Авиоманс“, съобщи говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова на брифинг. Под санкцията попада и едно предприятие в Чехия.

„Обърнахме внимание, поне според наличната информация, че редица държави от НАТО и ЕС продължават да доставят военно оборудване на киевския режим и планират да организират ремонта му в промишлени предприятия в Източна Европа. Като ответна мярка руската страна реши да спре действието на сертификатите за авиационни ремонтни компании, издадени на българските компании „Терем - Летец” и „Авионамс”, обясни Захарова.

По нейните думи така ще се прекратят ремонтните дейности на хеликоптери „Ми“.

„Беше ясно, че рано или късно ще се стигне до ситуация, в която тези лицензи няма да се обслужват от руската страна“, коментира в отговор българският министър на отбраната Драгомир Заков на брифинг днес.

Мярката на Русия не би попречила на страната ни да ремонтира украинско оръжие, допълни той. Освен това, „Терем” има достатъчно опит по отношение на тежката механизирана военна техника. Едва ли ще са ни необходими точно тези лицензи, подчерта той. Става ясно, че официална информация за мярката все още не достигнала до българските власти.

„Имаме необходимост от поддръжка на наличните хеликоптери, но ще търсим варианти да го правим там, където може, по начина, по който може. Очевидно трябва да се търси най-бърза замяна за тези хеликоптери. Много сме закъснели с това нещо. Това трябваше да се случи преди много години. Сега е моментът, в който трябва да се научим, че очевидно руската страна не е надежден партньор по отношение на каквито и да е било договори. И ние трябва да имаме алтернатива”, каза Заков по повод на предизвикателствата пред българските военни машини.

По думите му прекратяването на лицензите не представлява голям риск за България, тъй като страната ни не разполага със значителен брой руски хеликоптери. В същото време летателните машини в България могат да бъдат използвани още, тъй като по тях са извършени ремонти, а и самите ни заводи имат ресурс да ги ремонтират, казва той.

Според Заков мярката на Москва е доказателство, че Русия не е надежден парньор по отношението на каквито и да е договори и България винаги трябва да има подсигурени алтернативни доставки.

„Това, което стана с газа, в момента се случи с лицензиите на хеликоптерите. Това, което стана с лицензиите на хеликоптерите днес, се е случвало в началото на 90-те години с лицензиите на малките оръжия“, заяви той. Заков твърди, че след спирането на лицензите страната ни може да развие собствени техники за ремонт на съореженията, както е ставало и при други видове оръжия преди.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ