Синдикатите в градския транспорт започнаха разговори за нов колективен трудов договор

Синдикатите в градския транспорт започнаха разговори за нов колективен трудов договор

Синдикатите в градския транспорт започнаха разговори за нов колективен трудов договор

Лидерите на Федерацията на транспортните работници "Подкрепа" и Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ започнаха поредица от срещи във връзка със сключването на нов колективен трудов договор в дружеството "Столичен автотранспорт".

Срокът на действие на стария договор изтича на 16-и декември. Ако дотогава не се постигне консенсус в преговорите с кмета на столицата Васил Терзиев и ръководството на дружеството, синдикалистите заплашиха, че ще пристъпят към подготовка на ефективна стачка и може София да остане без автобуси на градския транспорт, предава БНР. 

Синдикалистите настояват в новия колективен трудов договор на столичния автотранспорт да залегнат редица искания, сред които за всеки отработен нощен час или част от него да се заплаща допълнително трудово възнаграждение в размер на 80% от минималната часова работна заплата на дружеството.

Друго искане е да подсигурят средства за поевтиняване на храната по 20 лева на ден за действително отработено време, както и да бъде увеличен основният годишен отпуск на водачите.

От федерация на транспортните работници "Подкрепа" предупредиха, че заради проблемите с нелеките условия на труд и недостатъчния размер на трудовите възнаграждения шофьорите продължават да напускат и понастоящем дружеството работи с 250 водачи по-малко.

От понеделник Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ започна поетапни протестни действия с искане за 37 милиона лева допълнително в държавния бюджет за ръст на възнагражденията в градския транспорт в страната, от които 30 милиона за столицата. На този етап действията са символични - с поставяне на протестни табели на превозните средства. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ