Тагарев: България има готовност да се включи в операцията в Червено море

Тагарев: България има готовност да се включи в операцията в Червено море

Тагарев: България има готовност да се включи в операцията в Червено море

Имаме готовност за участие в започналата международна операция в Червено море и Аденския залив, присъединяването на България към нея се дискутира. Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти в Карлово, където днес с възпоменателна церемония беше почетена паметта на петимата български военнослужещи, загинали преди 20 години при тетористичното нападение срещу база „Индия“ в иракския град Кербала.

България е една от най-пострадалите страни от случващото се в Червено море. Въпреки че не сме морска сила, ние имаме пряк интерес и ще търсим начин да допринесем към тази операция, допълни Тагарев, цитиран от БТА.

Преди дни САЩ обявиха, че започва международна операция за защита на корабоплаването в Червено море. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети Бахрейн на фона на зачестилите нападения срещу кораби. Малката островна държава в Персийския залив е база на Пети американски флот, който отговаря за Близкия изток. В операцията ще се включат 10 държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, каза Остин. Той добави, че някои от страните ще патрулират съвместно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.

Зачестилите в последния месец терористични нападения в региона поставиха под въпрос сигурността на глобалната верига на доставки. Два гораба с българи на борда - „Галакси лийдър“ и „Руен“ бяха взети в плен от края на ноември досега.

Товарният кораб „Галакси лийдър“ беше пленен от йеменските бунтовници хуси в Червено море в края на миналия месец, а плаващият под малтийски флаг кораб, който е българска собственост – „Руен“, беше взет на абордаж след инцидент в Арабско море край бреговете на остров Сокотра в Йемен на 19 декември. Българското министерство на външните работи съобщи на 21.12.2023 г., че работи съвместно с партньори и държави, които имат техни граждани на борда на корабите „Галакси лийдър“ и „Руен“, за освобождаването на плавателните съдове и екипажите им.

Българските моряци са в добро състояние, увери днес Тагарев.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ