Търговски кораб засече бойна мина в наши води край Камчия

Търговски кораб засече бойна мина в наши води край Камчия

Търговски кораб засече бойна мина в наши води край Камчия

Българските военноморските сили вчера са открили мина близо до нашия бряг, край Камчия, която е била идентифицирана от търговски кораб, обезвредена е и няма заплаха за корабоплаването. Това съобщи в „Денят започва“ по БНТ министърът на отбраната Драгомир Заков. 

Мината е била забелязана от търговски кораб на 26 (морски) мили в морето. Драгомир Заков допълни, че Военноморските сили са реагирали на сигнала. След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) в 15.30 ч. са вдигнати дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и дежурният кораб - базов миночистач „Прибой“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. В 17.35 ч. екипажът на вертолета открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб „Каварна“, съобщава "moreto.net". Военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 20.50 ч. мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

"Най-големият риск ще дойде, ако войната се разпространи на юг от Одеса, тогава ще има висока опасност за националната ни сигурност, може да се получи разширяване на войната към Молдова", уточни още Драгомир Заков. Изгонването на руските дипломати е логично, когато няма уважение се стига до подобни стъпки", заяви Заков. По думите му трябва да се търсят начини, по които руската държава да продължи да бъде представлявана в България по начин, който зачита достойнството, териториалната цялост и суверенитета на страната ни.

"За да се стигне до толкова крайна мярка, причините са комплексни - предполагам, че ДАНС има достатъчно данни за дейността на тези дипломати или технически служители на територията на България, има открито неуважение към България. Руското ръководство, когато разглежда дали да закрие мисията или не, трябва да вземе решение дали това трябва да бъде ръководителят на руската мисия в България и да изпрати човек, който ще се отнася с уважение към българския народ. Основното решение е в Москва, как да бъде представлявана Русия в България", допълни той. Според него трябва да бъде свикан Министерският съвет. На България ѝ е необходима стабилност. Предсрочни избори преди зимата с евентуален продължителен служебен кабинет до пролетта, без парламент, би било пагубно за България. Не е разговаряно с мен за поста премиер", отбеляза военният министър. Той допълни, че предстои увеличаване на заплатите на военнослужещите от 1 юли по различна скала.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ