Руското посолство в София поднови издаването на туристически визи

Руското посолство в София поднови издаването на туристически визи

Руското посолство в София отново е започнало да издава туристически визи , предава бТВ. След като страната ни изгони 70 служители и дипломати от мисията на Русия в София, издаването на документите беше спряно в началото на миналата седмица.

Туристическата агенция, която се помещава в Руския културно-информационен център в София, уточнява, че гражданите, които получават визи, могат да стигнат до Федерацията през Истанбул, Сърбия и Доха.

Визи за Русия могат да бъдат получени в София, но не и от консулствата на Москва в провинцията. Документът може да бъде издаден както на българи, така и на граждани от други държави-членки на ЕС, живеещи у нас.

По данни на Националния статистически институт гражданите на България нямат интерес към услугата на руското посолство за издаване на визи. След като Русия нападна Украйна и директните полети между ЕС и Федерацията спряха, български граждани не са пътували до Русия с цел туризъм. Подобни данни няма и за 2021 г., когато пътуванията бяха ограничени заради COVID-19. Най-много сънародници са посетили Русия през 2019 г. – почти 18 хил., през 2018 г. броят им е бил 15 900, а в предишните години – под 10 хил. души.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ