"Възраждане" и ИТН предлагат референдум за запазване на българския лев до 2043 г.

Възраждане и ИТН предлагат референдум за запазване на българския лев до 2043 г.

„Възраждане“ и „Има такъв народ“ предлагат провеждането на референдум за запазване на българския лев до 2043 г. Предложението ще бъде внесено в деловодството на Народното събрание, обявиха Цончо Ганев от „Възраждане“ и Тошко Йорданов от ИТН.

Това е инициатива, която парламентът преди няколко месеца отхвърли, решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като противоконституционен. Точно заради това ние го внасяме отново, коментира пред журналисти в парламента Цончо Ганев от „Възраждане“, цитиран от БТА. 

Въпросът на референдума ще бъде: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?"

Ако референдумът се състои, ще агитираме против въпроса на „Възраждане“, но решението трябва да е в българските граждани, а не на една група политици, които са си въобразили, че могат да решават от името на всички, заяви Тошко Йорданов от ИТН. Смятаме, че България трябва да влезе в еврозоната, когато е готова, заяви Тошко Йорданов. Подкрепяме референдума на „Възраждане“ по изключително морални причини, защото те положиха усилия и събраха необходимия брой подписи да има референдум. Предишното Народно събрание наруши Конституцията и собствения си закон за референдумите и изхвърли в кошчето волята на 604 хил. българи, коментира той.

В началото на февруари с редица мотиви Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева.

Конституционният съд отхвърли нашата жалба по отношение на процедурата, с която Народното събрание не прие вота на 604 хил. души. Ние имаме право, поне 48 народни представители, да внесем предложение да свикване на референдум. Това е демокрацията – българският народ да бъде питан, коментира Цончо Ганев.

Ако българският народ се произнесе, че иска да влиза в еврозоната, без значение, че от „Възраждане“ смятаме, че нямаме място там, ще влезем в еврозоната, заяви депутатът.

Такива са разчетите на Европейската централна банка и на Световната банка, че България няма да е готова дотогава, отговори Цончо Ганев на въпрос защо във въпроса е посочена 2043 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ