Военновъздушните сили прихванаха и приземиха малък самолет нарушител край Свищов

Военновъздушните сили прихванаха и приземиха малък самолет нарушител край Свищов

Военновъздушните сили прихванаха и приземиха малък самолет нарушител край Свищов

Военновъздушните сили са прехванали и приземили малък самолет-нарушител Чесна-150 (Cessna-150), съобщиха от Министерството на отбраната.

„На13 юли 2022 г. в 17.42 часа дежурните сили и средства от състава на Военновъздушните сили на Република България бяха приведени в действие за изпълнение на мисия „Air Policing“ по самолет-нарушител“, посочиха от ведомството.

Самолетът е локализиран от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на град Свищов, на височина 600 метра. Установено е, че е навлязъл в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера.

„Задействани бяха изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, като водачът на дежурната двойка излетя в 17.53 часа. Самолетът-нарушител бе прихванат, като в 18:03 часа с него бе установен визуален контакт отново на височина 600 метра. Самолетът бе съпроводен до летище Бохот, където кацна в 18.08 часа. По установените процедури, след кацането му, дежурният изтребител блокира летището до спиране на двигателя и намесата на наземните органи. На земята бе установена самоличността на пилота на малкия самолет“, съобщават от Министерството на отбраната.

„Това е учебен полет на гражданската авиация, където самолетът не е бил включен транспондер. Причините са няколко - или отказ има на авиационната техника, или пилотът е забравил да го включи. Това е задачата на ВСС, освен да залавят нарушители на въздушното пространство и да помагат на бедстващи самолети. Сега ще има комисия, която ще разследва случая. Така че, да се приказват празни приказки, че са пробвали противовъздушната степен, не е вярно“, заяви Бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, цитиран от БНР.

Пилотът на самолета, прихванат и приземен от ВВС - Валери Илиев, определи случая като досадна грешка. Мъжът е инструктор от частна школа за летци в село Бохот. 

„Нямам представа защо бях прихванат. При изпълнение на учебно-тренировъчен полет вчера към 16.00 ч. поради технически проблеми в радиостанцията се качих на самолета, за да го тествам. Не съм ходил до Свищов, а изпълних задача на около 20 км от летището в Бохот, след което бях прихванат от самолет на ВВС", разказа в ефира на NOVA NEWS Илиев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ