Времето: Слънчево и горещо. Новата седмица идва с нова порция африканска жега

Времето: Слънчево и горещо. Новата седмица идва с нова порция африканска жега

Последният ден от седмицата ще започне със слънчево време, а максималните температури ще се повишават и ще са между 34-36°С. На места около р. Дунав и в Горнотракийската низина ще достигнат и до 38°С. По-прохладно ще се задържи само в планинските райони и над София – до 32°С, гласи прогнозата на Меteo Balkans за днес.

Следобед на изолирани места, предимно в планинските райони, ще се развива купеса облачност. Повече слънчеви часове ще има над останалата част от страната. Ще духа слаб до умерен вятър, предимно от изток.

Нова гореща вълна се задава през предстоящата седмица, предупреждават още от Меteo Balkans.

Балканите постепенно ще бъдат обхванати от мощен пренос на по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка. На много места се очакват стойности от около 37-40°С, а в Северна Македония, Сърбия, Гърция и Румъния до 41°С.

Очаква ни дълъг период на високи температури и сухо време, което ще повиши индекса на пожароопасност, особено над Дунавската равнина и Източна България. Времето ще бъде горещо с преобладаващи максимални температури между 35° и 38°С, а в някои райони в Тракия и Дунавската равнина около 40°С.

На този етап климатичните модели сочат дори усилване на горещата въздушна маса към края месеца и реално температурите ще се повишат още с очаквани максимални температури между 39° и 45°С на Балканите. Тук обаче става дума за дългосрочна прогноза, което означава, че вероятността за точност е по-малка, уточняват от Меteo Balkans.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ