Взрив във френска ядрена централа

Взрив във френска ядрена централа

Един човек е загинал и четирима са били ранени след взрив във френската АЕЦ "Маркул", съобщи "Франс прес".

Има опасност от изтичането на радиация, първоначално предаде агенцията, позовавайки се на местните противопожарни служби. Същото съобщи и BBC. "Ройтерс" обаче опроверга тази информация и съобщи, че няма такъв риск, позовавайки се на властите в страната.

По-късно от националния ядрен регулатор на Франция - Агенцията за атомна безопасност - потвърдиха изрично, че няма изтичане на радиация и че експлозията е станала в пещ в ядрения център, използвана за обработване на отпадъци с ниска радиоактивност.

За населението в България няма никаква опасност от радиация. Това заяви председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев, цитиран от bTV. "Дори и да има някакво замърсяване, то ще е в рамките на площадката на централата", каза той.

Около центъра е обособен периметър на сигурност.

Засега самоличността на загиналия мъж и ранените не е удостоверена.

В обекта, където се е случил взрива, няма ядрени реактори. Той е собственост на "Сокодеи" - филиал на френската енергийна компания EDF. Близо до него има център за ядрени изследвания. Разположен е в южната част на страната, по долината на река Рона, близо до град Ним в департамента Гар. Отчасти е управляван от френската държавна компания "Арева", която го е използвала за производството на мокс-гориво, което се употребява при рециклирането на плутоний от атомни оръжия.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ