Dawn засне загадъчните бели петна на планетата джудже Церера

Dawn засне загадъчните бели петна на планетата джудже Церера

Автоматичната междупланетна станция Dawn е получила нови и най-качествените досега изображения на загадъчните бели петна на планетата джудже Церера, съобщи НАСА.

На снимките, от които НАСА направила анимация, се вижда, че петната се състоят от множество малки светли точки. Фотографиите са направени на 3 и 4 май тази година, когато станцията е била на около 13,6 хил. километра от планетата.

Според учените петната в района на северния полюс на Церера вероятно са се образували от отразяването на слънчевата светлина върху леда. Попадайки под лъчите, ледът изпуска водна пара. Това обаче е само хипотеза и астрономите все още не знаят природата на светлите петна.

Очаква се около 6 юни Dawn да се приближи максимално до планетата – на около 4,4 хил. км и да получи още по-качествени снимки на петната.

Целта на мисията Dawn е да изследва Церера и астероида Веста, около който апаратът прекара около година през 2011 г. През това време Dawn снима повърхността на астероида и беше създадена първата карта на космическото тяло с висока точност.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ