Инфлацията си отива. Дали*

Инфлацията си отива. Дали*

Инфлацията си отива. Дали*

Петролът падна днес под 100 долара на барел. Но Русия не се отказва от опитите си да помпа цената нагоре - последен опит за внасяне на напрежение е днешното решение на Москва да спре износа на казахски петрол за 30 дни. Така че едва ли пазарът ще се успокои скоро.

Цената на зърното от своя страна се срина последните седмици и се върна на нивата отпреди началото на войната в Украйна. Въпреки че Русия все още блокира украинските пристанища и износът през тях е невъзможен. Но Украйна все повече изнася с камиони и влакове, след което зърното се претоварва на други пристанища в Европа.

При природния газ обаче, руската стратегия все още работи – той поскъпна двойно откакто Газпром намали с 60% доставките по Северен поток-1. На практика всеки път, когато пазарът на природен газ в Европа се успокои, Газпром измисля нова схема, за да внесе напрежение и да вдигне цените. И това започна далеч преди войната - още преди година за първи път Газпром ограничи доставките за Европа, което доведе до скок в цените с 900%.

Накратко изводът е, че изчезват някои от източниците на инфлация при суровините - но енергийният шок от газа в Европа остава (съответно и токът в Европа е скъп, защото голяма част от него се произвежда от газ). Добре, че България има инфраструктура за алтернативни доставки на газ и вече получава пълните количества азерски газ, но трябва да се осигурят и по-дългосрочни договори, за да има сигурност на доставките. България фиксира цената на тока за бизнеса на 25 стотинки на киловатчас при пазарни цени, които са в пъти по-високи. Така българският бизнес ще има конкурентно предимство в това отношение.

* Георги Ангелов е старши икономист в Институт „Отворено общество”. Мениджър Нюз публикува коментара със съгласието на автора. Заглавието е на редакцията

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ