Киев връща конституцията от 2004 г. и свиква предсрочни избори

Киев връща конституцията от 2004 г. и свиква предсрочни избори

В Украйна ще бъдат проведени предсрочни президентски избори, ще бъде формирано правителство на националното единство и ще бъде върната конституцията от 2004 г., която ограничава президентските правомощия. Това съобщи президентът на Украйна Виктор Янукович, цитиран от световните медии.

"Заявявам, че ще има предсрочни президентски избори. Също така ще инициирам връщането на конституцията от 2004 година , ограничаваща правомощията на президента в полза на една парламентарна република", се казва в изявлението.

Янукович посочва, че това са стъпките, които трябва да се направят, за да се възстанови спокойствието и да се избегнат следващи жертви.

По-рано днес заседанието на украинския парламент бе прекъснато за един час. Това доведе до напрежение сред депутатите, което прерасна в юмручен бой. Няколко депутати си размениха удари по време на неколкоминутния хаос в парламента. След това председателят Владимир Рибак напусна залата, но част от депутатите продължиха дебатите.

Сутринта Янукович съобщи, че е постигнал споразумение с опозицията за прекратяване на кризата след преговори, продължили цяла нощ в Киев. Няколко министри на външните работи от ЕС посредничиха при обсъжданията.

През последните няколко дни напрежението в Киев ескалира.  Броят на убитите при сблъсъците и стрелбата в украинската столица от вторник досега достигна 80, съобщи изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Виталий Захарченко. Сряда бе най-кървавият ден за Украйна от началото на протестите през ноември м.г. Полицията откри огън, след като демонстрантите се опитаха да изтласкат служителите на реда от импровизираните си лагери в централен Киев. Според международни анализатори разривът между протестиращи и управляващи става невъзможен за преодоляване след случилото се във вторник. Видеоматериали показаха как опозиционерите вървят право към полицаи, въпреки че те стрелят от пушки и пистолети. Полицията стреля и по протестиращи, които се опитваха да помогнат на ранените си другари.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ