Провал на мирните преговори за конфликта в Украйна

Провал на мирните преговори за конфликта в Украйна

Провал на мирните преговори за конфликта в Украйна

Донецките сепаратисти са поискали ревизия на разраничителните линии в Донбас, договорени в Минск през есента, и така са провалили срещата на контактната група за Украйна.

Няма споразумение по преговорите за мир, целящи да прекратят месеците на ожесточени сражения между украинските сили за сигурност и проруските сепаратисти, в Беларус на 31-и януари, съобщиха и световните медии.

След няколко часа обсъждане в Минск не бе подписано нито едно от предложенията, които трябваше да успокоят обстановката.

В Донбас отново се водят боеве, а сепаратистите и Киев си разменят взаимни обвинения за саботиране на срещата. В нея участваха и пратеници на Москва и ОССЕ.

Киев обвини сепаратистите, че са саботирали срещата с ултиматума за разграничителната линия и са отказали да обсъдят план за мерки за бързо прекратяване на огъня и изтегляне на тежкото въоръжение.

Сепаратистите от сампровъзгласените Донецка и Луганска народни републики заявиха, че страните само са разменяли мнения и настояха украинският президент Петро Порошенко да издаде заповед за спиране на огъня.

Днес сепаратистите отново обвиниха Украйна за нападения срещу Донецк и град Макеевка, при които са били ранени 14 цивилни.

Според ООН от началото на конфликта в Източна Украйна са загинали 5 086 души и 10 948 са ранени.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ