Три ключови оставки в македонското правителство

Три ключови оставки в македонското правителство

Вътрешният министър в македонското правителство Гордана Янкуловска, транспортният Миле Янакиески и шефът на разузнаването Сашо Миялков са подали оставки.

Ходът се приема като отстъпка на македонското правителство заради продължаващата от месеци политическа криза и след кървавите събития в Куманово този уикенд.

Говорителят на премиерът Никола Груевски не уточнява с какви мотиви са подадени оставките, съобщават местни и европейски медии. Македонската официална агенция МИА обаче публикува мотивите на Миялковски, който пише, че е взел решението „в интерес на Македония, за да помогне  за разрешаването на политическата криза (…) предизвикана от опозицията”.

Сашо Миялков и Гордана Янкуловска са в центъра на скандала около записите, които разпространява лидерът на опозиционните социалдемократи Зоран Заев.

Лявата опозиция обвинява управляващите в корупция и подслушване на 20 000 души, сред които политици, журналисти и религиозни лидери.

За 17 май е планиран голям митинг на опозицията, съобщава Франс прес.

В понеделник комисарят по разширяването Йоханес Хан заяви, че е поискал правителството и опозицията да започнат разговори за преодоляване на кризата. Опозицията настоява от месеци за оставка на цялото правителство.

Парламентът трябва да приеме утре следобед оставките. Никола Груевски е предложил за постовете Митко Чавков  за министър на вътрешните работи и Владо Михайловски за транспорта и съобщенията.

Смъртоносните сблъсъци в Куманово тревожат НАТО и Европейския съюз и събудиха страховете за конфликт подобен на този от 2001 г., пише Монд. В началото на януари 2001 г. етнически албанци от Армията за национално освобождение нападнаха македонските сили за сигурност. Избухна въоръжен конфликт, продължил до ноември и взел няколко десетки жертви и от двете страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ