Гръцка фамилия готова да плати дълговете на страната

Гръцка фамилия готова да плати дълговете на страната

Гръцко семейство, притежаващо 40 акции в злато от Ориенталската банка от началото на миналия век е готово да изплати държавния дълг на страната си.

Фамилията Соррас от гр. Патра държи акции на обща стойност 30 трлн. евро, съобщава Нова телевизия. Гарант на всяка една от акциите е Френската национална банка.

Националната гръцка банка създава Ориенталска банка в началото на миналия век. Години по-късно тя е обявена в ликвидация, която обаче и до ден днешен не е приключена.

Още миналата година семейство Соррас обявява пред националната банка, че притежава 40 акции от бившата финансова институция. От националната банка побързали да обявят, че стойността на облигациите е нулева без да проверят, че са в злато.

Фамилията обаче била наясно със стойността на акциите и учредява дружество чрез което дарява 4 акции, които да изплатят държавните дългове, задълженията на гръцки банки към граждани, а с останалото – да се създаде резерв за икономическо развитие на страната. Семейството подава и данъчна декларация за дарението, което е на стойност около 13 млрд. евро.

Данъчните служители били толкова шокирани от казуса, че го препратили към финансовото министерство и сезирали премиера. Все още обаче държавата не е излязла с официална реакция.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки