Дефицитът на Ирландия през 2010 г. стигнал 12%

Дефицитът на Ирландия през 2010 г. стигнал 12%

Дефицитът на Ирландия през 2010 г. стигнал 12%

Бюджетният дефицит на Ирландия за 2010 година, без помощите за банковия сектор, е възлязъл на 18,75 млрд. евро, което е 12% от Брутния вътрешен продукт на страната, съобщи „Ройтерс”.

Така, ирландският дефицит се оказа най-високият в еврозоната за изминалата година.

Като се прибавят отпуснатите от правителството 31 млрд. евро в помощ на три банки, бюджетният дефицит за 2010 г. скача на 32% от БВП.

Големият проблем, с който се сблъсква Дъблин в момента е да убеди инвеститорите, че през настоящата и следващите две години правителството ще съумее да се справи с кризата. Засега пазарите са доста скептични и избягват сериозни инвестиции, което се отразява зле на икономиката.

За да стимулира доверието, вчера финансовият министър на Ирландия Брайън Ленихан обяви, че данъчните постъпления за 2010 година са били добри, като са надвишили целта за събирането на 700 милиона евро. „Докладите на финансовото министерство за изминалата година потвърждават анализа ми, според който обществените финанси се стабилизират”, посочи Ленихан, който изрази оптимизъм по отношение на развитието на ирландската икономика.

През ноември на Ирландия й беше отпуснат международен заем в размер на 85 млрд. евро за борбата ѝ с финансовата и най-вече банкова криза.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ