ДСБ обвини зам. вътрешен министър в прикриване на убийство

ДСБ обвини зам. вътрешен министър в прикриване на убийство

ДСБ обвини зам. вътрешен министър в прикриване на убийство

ДСБ - партията на Иван Костов, която подкрепя правителството на Бойко Борисов, постави въпроса за ролята на сегашния зам.-министър на вътрешните работи и бивш главен секретар на МВР Павлин Димитров в разследването на смъртта на Ахмед Емин. Сътрудникът на лидера на ДПС Ахмед Доган бе намерен застрелян в т.нар. Боянски сараи през октомври 2008 г. и се твърдеше, че се е самоубил.

В хода на разследването по „Октопод” са излезли факти и доказателства, свързани със самоубийството на Ахмед Емин, коментира Атанас Атанасов от ДСБ в кулоарите на парламента. Имало е натиск върху разследващите да бъдат прикрити основни факти и обстоятелства. Част от материалите са били изпратени в ДАНС, за да се направи проверка каква е връзката с националната сигурност, защото в писмото си Ахмед Емин говори, че не е предател. Сега се установява, че никой не е работил по тези материали. Трябва да се установи кой и защо не си е изпълнил задълженията. Явно тези тежки процесуални нарушения не са случайни. Аз мисля, че има хора, които и днес са на определени длъжности и трябва да отговарят на определени въпроси, каза Атанасов. Той даде пример със зам.-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров. От местопроизшествието, два часа след като е бил открит трупа на Ахмед Емин, Димитров направи изявление за медиите, че става въпрос за класическо самоубийство. Според Атанасов именно в присъствието на Димитров са били допуснати тежки процесуални нарушения при разследването.

„Обстоятелството, че ДАНС след получаването на всички материали по разследването, не е предприело никакви действия, свързва това с течащото в момента разследване по „Октопод”. Аз съм убеден в това, че бившето ръководство на ДАНС не е предприело никакви действия и това е станало абсолютно умишлено, защото зад целия този случай стои Държавна сигурност. Тази дейност, която се преследва по „Октопод” е многопрофилна и вероятно това е само един детайл от механизмите, по които тази група е притискала институциите”, каза Атанасов.

Запитан за версията, че Ахмед Емин е трябвало да следи Ахмед Доган, Атанасов отговори, че според него тази версия е достоверна.

Както е известно, в операция "Октопод" беше арестуван Алексей Петров - бизнесмен и бивш съветник на шефа на ДАНС Петко Сертов. 

Останаха много бели петна и съмнения в обществото по случая с Ахмед Емин, заяви и Иван Костов, който е и председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС. Има нещо, което беше прикрито. Това е иззетият архив от кабинета на Емин. Този архив аз не знам къде е, но съм получил устен сигнал, който съм пратил, както трябва, за да акцентирам вниманието на прокуратурата да разпореди разследване на точно този вид документация, разкри Командира. 

Помолен да коментира информацията, че чрез Ахмед Емин ДАНС е следила Ахмед Доган, Костов каза: „Лесен е отговорът. Просто трябва да се види дали Емин е бил сътрудник на службите".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ