Еврокомисар: България има потенциал да е ключов играч в газовата система на цяла Европа

Еврокомисар: България има потенциал да е ключов играч в газовата система на цяла Европа

Еврокомисар: България има потенциал да е ключов играч в газовата система на цяла Европа

България има потенциал да е ключов играч за газовата система на цяла Европа. Това заяви европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете след разговора му с министър-председателя Бойко Борисов в София днес.

По думите му, България има капацитета да стане лидер във връзка със създаването на европейски Балкански газов хъб, защото има исторически капацитет и има изключително добре изработена газово преносна система. Според него, българското правителство е направило всичко необходимо да изгради необходимите междусистемни газови връзки това.

„Искаме да предотвратим газови кризи, каквито имаше през 2005 и 2009 година, България е ключова в тази посока”, подчерта еврокомисарят.

„Ние успяхме да стартираме и почти финализираме 14 проекта от общ интерес свързани с енергетиката и искам да подчертая, че по отношение на България нещата вървят ускорено, защото вашата страна е лидер по отношение на сигурността на доставките и също така имате потенциала да станете един от най-важните газови хъбове”, заяви Канете.

Той посочи, че е изключително горд, че България е надежден член на ЕС. „Това се базира на три неща-постигнахте редуциране на вредните емисии, енергийна сигурност и ефективност, вие превишавате бенч маркерите, които сме си заложили”, подчерта Канете.

По думите му, България върви в посока на пълната либерализация на българския енергиен пазар, но с това зачита и уязвимостта на социалните групи. „Миналата година започнахме с една идея, която през годината успяхме да я материализираме. Искаме да действаме в още по- тясно сътрудничество с вас, че да сме сигурни, че ще продължи в този дух и се спазва законодателството по отношение на енергетиката. Искаме да предотвратим кризи каквито имаше през 2005 и 2009 година. Газа се ползваше не като газова стока, а като политически инструмент и не искаме да се повтаря така. Искаме да имаме способите, за да имаме сигурност на доставките. България е ключова в тази посока. За това ЕК подкрепя усилията на българското правителство за изработването на газовия хъб на територията на страната”, заяви Канете.

 „Работихме неуморно от миналата година заедно, за да можем да работим по реализирането на междусистемните газови връзки със съседните държави- Сърбия, Гърция и Турция за инфраструктурата, която ще е ключова за Европа и за изграждането на газов хъб в България”, каза той и посочи, че хъбът ще даде възможност за различни газови връзки включително и руски.

„Еврокомисията ще подчертае всички усилия на българското правителство да бъде разработен този европейски газов хъб на територията в България”, заяви той и посочи, че ЕК и България работят заедно за създаването на интерконектора с Гърция и по финализирането на този с Румъния и да може да се финансира връзката със Сърбия чрез някои от финансовите инструменти.

„Ще подкрепим всяка друга инфраструктура, която отговаря на законодателството на ЕС”, допълни Канете.

Изграждането на газовия хъб не е насочено срещу доставките от Русия, заяви на свой ред и премиерът Борисов. "Руският газ е добре дошъл, ако се спазват европейските правила. Плюс нашите находища, плюс интерконектора през Гърция и от други места, които в момента изграждаме, на практика ние правим един голям пазар. Защото ако една стока минава само в една посока, то не е пазар.", добави той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ