КЕВР: Цената на природния газ е намаляла с 50% за година

КЕВР: Цената на природния газ е намаляла с 50% за година

КЕВР: Цената на природния газ е намаляла с 50% за година

Поевтиняването на природния газ ще се отрази като намаление в цената на високоефективната енергия, произведена от топлофикационните и заводски централи. Това коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Повод за коментара е внесената вчера от „Булгаргаз” прогноза за поевтиняване на природния газ за третото тримесечие на годината с почти 10 процента, спрямо второто.

По думите на Иванов цената на природния газ е паднала с около 50% за година, а на топлоенергията приблизително с 20 на сто.

„Намалението в цената на природния газ е добро събитие, както за битовите, така и за стопанските потребители, и секторите от индустрията, които използват природния газ не само като гориво, но и като основен материал за производство, каквато е химическата промишленост, каза Иванов. Няма съмнение, че намалението на енергоизточника влияе в посока към намаляване на цената на високоефективната електроенергия, която се произвежда от топлофикационните и заводски централи, и също на цената на топлинната енергия”, добави Иванов, цитиран от БТА.

„На 30 юни ще излезем с ценово решение за новия едногодишен регулаторен ценови период, като ще бъде отчетено влиянието на всички останали фактори”, каза Иван Иванов. Той отбеляза, че един от тези фактори, влияещи в посока намаление на цената, е природният газ, но има и други, които влияят в обратната посока, какъвто е заемът на НЕК за погасяване на задълженията към двете американски централи в енергийния комплекс „Марица изток”.

„В момента експертите на КЕВР отчитат критично, задълбочено и много професионално всички заявления, които се подават от енергийните дружества. Бъдете сигурни, че с нашите решения защитаваме обществения интерес, който не е само на потребителите, но и на производителите, и на всички други енергийни дружества”, добави Иванов.

Запитан ще бъде ли удовлетворено искането за поскъпване на тока в Западна България с 20 на сто, Иванов каза, че дори да има повишение, то е много далеч от тази стойност.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ