По-евтиният ток от американските централи все още е мираж

По-евтиният ток от американските централи все още е мираж

По-евтиният ток от американските централи все още е мираж

Споразумението за по-евтин ток с американската ТЕЦ "Ей Ес Гълъбово" е предварително, а преди да бъде сключен реален договор има редица условия, уточниха от ръководството на централата.

За да влезе в сила, договорът трябва да бъде одобрен не само от акционерите на ЕЙ ЕС и НЕК, но и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и всички банки, кредитирали инвестицията. Ръководството на топлоелектрическата централа обясни, че преговорите с повече от 25 банки, сред които Европейската банка за възстановяване и развитие, са в начален етап.

За да бъде подписан договор и той да влезе в сила от 30 юни, финансовите институции, отпуснали заеми за около 1 милиард лева, трябва да декларират 100% съгласие,  съобщи bTV. В противен случай, договорът, който правителството представи, няма да бъде сключен.

Според изчисленията на правителството НЕК ще пести по 50 млн. лева на година само от тока, който купува от ТЕЦ "Ей Ес Гълъбово", още толкова приблизително и от другата централа в Маришкия басейн - "Контур Глобал".

Така за 10 години НЕК ще плаща с близо 1 милиард лева по-малко за тока от американските централи. В замяна обаче общественият доставчик трябва до края на юни да се издължи изцяло към централите - около 800 млн. лв.

С евентуалното преподписване на дългосрочните договори, държавата се надява да ограничи огромния дефицит в НЕК, а оттам в най-добрия случай да задържи цената на тока за бита от юли без промяна.

Общественият доставчик дължи на ТЕЦ "Ей Ес Гълъбово" близо 400 милиона лева към днешна дата. 50 милиона лева от парите пък са дълговете на ТЕЦ "Ей ЕС Гълъбово" към мини "Марица Изток".

От топлоелектрическата централа обясниха, че за да се разплатят изцяло към мините, НЕК трябва да се издължи напълно към тях.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ