Рекорден договор за доставка на газ подписаха Русия и Китай

Рекорден договор за доставка на газ подписаха Русия и Китай

Руската енергийна компания „Газпром” и Китайската национална петролна корпорация днес подписаха договор за доставката на руски газ за Китай. Споразумението ще е с 30-годишна давност, а общата стойност е 400 млрд. долара, съобщават руските медии. Договорът бе подписан в присъствието на руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин.

По силата на договора в рамките на 30 години Русия ще доставя на Китай по 38 милиарда кубични метра газ годишно. Инвестициите в рамките на газовия договор, които ще направят Русия и Китай, са за над 70 млрд. долара.

„Това е най-големият договор, който руската компания е сключвала досега, тъй като предвижда годишният обем на доставките да възлиза на 38 милиарда кубични метра газ”, коментира директорът на „Газпром” Алексей Милер.

Той отказа да обяви пред медиите при какви цени Русия ще доставя природен газ на Китай, като посочи, че това е търговска тайна. Ако се съди по обявените числа обаче, може да се предположи, че стойността на газовите доставки ще бъде около 350 долара за 1000 кубични метра газ.

Договорът бе съгласуван в продължение на няколко години, като основната спорна тема бе цената на суровината. През октомври 2009 г. „Газпром” и Китайската национална петролна компания подписаха рамково споразумение за основните условия на доставките на природен газ от Русия за Китай, предполагащо износ на 38 милиарда кубични метра газ годишно за китайския пазар от 2018 г.

През септември 2010 г. бяха подписани разширения на основните условия на доставките на газ от Русия за Китай. През март 2013 г. „Газпром” и Китайската национална петролна корпорация подписаха меморандум за взаимно разбирателство в областта на сътрудничеството между двете компании по проекта за доставки по тръбопровод на природен газ в Китай по „Източния маршрут".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ