България ще даде около 3 млрд. лв. за държавни гаранции за строежа на седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

България  ще даде около 3 млрд. лв.  за държавни гаранции за строежа на седми блок на АЕЦ Козлодуй

България ще даде около 3 млрд. лв. за държавни гаранции за строежа на седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Предвижда се България да даде около 3 млрд. лева за държавни гаранции за изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи  министърът на енергетиката Румен Радев в отговор на на въпрос по повод заложените в проектобюджета нови заемни споразумения във връзка с финансиране на проект "Изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на площадка №2 на АЕЦ "Козлодуй"  в размер до левовата равностойност на 1 500 417 089 евро при спазване на законодателството в областта на държавните помощи". 

Министър Радев уточни, че това не е капиталов разход. "Смисълът на тези държавни гаранции е да могат да подпомогнат проектната компания при договарянето на финансирането с финансови институции и с банки, за да има най-добрите възможни лихвени условия, такси и други условия", заяви министърът. Държавната гаранция е необходима за вземане на заеми от страна на проектната компания за строежа на новата ядрена мощност по технологията AP-1000 на "Уестингхаус," допълни министърът на енергетиката, цитиран от БТА

В  края на октомври правителството реши капиталът на АЕЦ "Козлодуй" - нови мощности" да бъде увеличен с 500 млн. лв.

На въпрос колко ще струва изграждането на седми блок, министърът отговори, че първо трябва да се получи техническият доклад (бел. реп. на "Уестингхаус"), който трябва да е готов до април 2024 г. Радев обясни, че това ще има отношение към ядрената част от инженеринговата доставка, но не и към съпътстващата част и строителството. Ще се подготви и информационната стая, за да бъдат поканени участниците в проекта, допълни енергийният министър.

Тепърва предстои да се уточни от кои банки ще се търси финансиране. Министърът посочи, че очаква банката да не бъде една, защото проектът е голям. "Държавата трябва да бъде собственик на тези съоръжения", изтъкна Румен Радев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ