Bloomberg: Кувейт вдига  петорно доставките на дизел за Европа

Bloomberg: Кувейт вдига  петорно доставките на дизел за Европа

Bloomberg: Кувейт вдига  петорно доставките на дизел за Европа

Кувейт възнамерява през 2023 г. да увеличи износа на дизелово гориво и авиокеросин в Евросъюза, за да помогне за компенсиране на съкращенията на доставките от Русия, съобщава Bloomberg.  Кувейт ще увеличи износа на дизелово гориво в ЕС пет пъти — до 2,5 милиона тона (около 50 хил. барела на ден) и на авиогориво почти до 5 милиона тона.

Плановете на кувейтската  държавна  компания Kuwait Petroleum Corp. за износ на авиационно гориво включват продажбата му на спотовия пазар. Това означава, че фактическият обем на неговите доставки в Европа може да се окаже по-висок. Предполага се, че други близкоизточни петролни производители — като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства  също ще увеличат износа на гориво в ЕС през 2023 г.

Bloomberg пише още, че през последните години Кувейт е похарчил десетки милиарда долара за модернизация и изграждане на нови рафинерии. Най-големият завод в А л-Зуре, може да  преработва  615 хил.барела петрол в ден. Първата от трите производствени линии вече преработва над 205 хил. барела дневно. Втората линия трябва да бъде пусната към средата на февруари, третата — към април. Когато заводът е напълно въведен в експлоатация, общата мощност на петролните рафинерии  в Кувейт ще нарастне приблизително до 1,5 милиона барела в  денонощие.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ