"Булгаргаз" предложи поевтиняване на газа за февруари

Булгаргаз предложи поевтиняване на газа за февруари

"Булгаргаз" предложи поевтиняване на газа за февруари

"Булгаргаз"  предлага  24,51% по-ниска цена на газа за февруари. Това стана ясно днес, след като държавната компания внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране( КЕВР) предложение мегаватчас синьо гориво през февруари да струва 135,38 лв., без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. 

Утвърдената от енергийния регулатор цена на синьото гориво за януари е 179,33 лв.  за мегаватчас,  без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за февруари ще бъде внесено в КЕВР на 1 февруари, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 януари 2023 г., уточниха от "Булгаргаз". Тогава и ще бъде утвърдена цената за февруари 

Междувременно на заседанието си днес служебното правителствоодобри сключването на споразумение между „Булгаргаз” и турската компания „Боташ", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

С документа се осигурява достъп на „Булгаргаз” до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България. Споразумението е с период на действие от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

Положителният ефект от подписването на споразумението и последващия стандартен договор за доставка на природен газ се изразява в дългосрочно осигуряване на капацитет за регазификация и съхранение на втечнен природен газ за нуждите на клиентите на „Булгаргаз” в размер до 1,3 млрд. куб. м. годишно, уточняват от правителствената информационна служба. 

Споразумението предвижда гъвкавост за доставки на природен газ от нула до 53 200 MWh на ежедневна база, което ще осигури значителна конкурентност на „Булгаргаз“ на пазара на природен газ в региона, както и до намаляване на риска от загуби при балансирането при преноса на природен газ. С подписването се осигурява дългосрочен изходен капацитетен продукт от газопреносната мрежа на Турция.

Освен положително финансово и имиджово отражение за „Булгаргаз“ като агент на един от най-големите търговци на природен газ в Европа, сключването на споразумение между операторите на газопреносните мрежи на България и Турция ще доведе до допълнителни приходи за „Булгартрансгаз“ от резервиране на капацитет. Ще бъдат гарантирани сигурността на доставките на природен газ в страната и региона, добавиха от пресслужбата на МС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ