„Булгартрансгаз“ сключи договор за 49 млн. евро заем за интерконектора със Сърбия

„Булгартрансгаз“ сключи договор за 49 млн. евро заем за интерконектора със Сърбия

„Булгартрансгаз“ сключи договор за 49 млн. евро заем за интерконектора със Сърбия

"Булгартрансгаз"  сключи договор за държавно гарантиран заем в размер до 49 071 661 евро с нидерландската ИНГ Банк  за финансиране на интерконектора България-Сърбия.  Документът бе подписан от изп.- директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов и от Марина Кобакова от страна на ИНГ Банк Н.В – клон София, съобщиха от  газовата компания. 

Периодът на усвояване  на кредита е до 31 декември  2023 г., а срокът за погасяване - 5 години от изтичането на едногодишния гратисен период.   

Предвидено е необходимият финансов ресурс за реализацията на  интерконектора да бъде осигурен чрез безвъзмездно финансиране от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“, Механизма за свързване на Европа (CEF), дългосрочно заемно финансиране, обезпечено с държавна гаранция и собствен капитал на „Булгартрансгаз“.

На българска територия интерконекторът включва изграждането на нов газопровод от съществуващо съоръжение на „Булгартрансгаз“ при град Нови Искър до границата със Сърбия. Линейната му част е с  дължина около 62 км. на българска територия. За пълната реализация на проекта се предвижда изграждането на две автоматични газорегулиращи станции, една газоизмервателна станция, както и две газопроводни отклонения за градовете Сливница и Драгоман. След завършването й, новата газова инфраструктура ще бъде с капацитет 1,8 млрд. куб.метра, с възможност и за реверсивен поток.

По думите на Владимир Малинов реализацията на интерконектора България-Сърбия ще допринесе за повишаване на надеждността на снабдяването с природен газ в региона.   Междусистемната газова връзка ще повиши пазарната интеграция, конкурентните условия на газовия пазар и развитието на търговията на регионално ниво и в общия енергиен пазар на Европейския съюз“, допълни той.

Средствата от заема могат да бъдат използвани след ратификация на гаранционното споразумение от Народното събрание .

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ