Цените на петрола растат въпреки увеличението на запасите в САЩ

Цените на петрола растат въпреки увеличението на запасите в САЩ

Цените на петрола растат въпреки увеличението на запасите в САЩ

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в четвъртък, тъй като надеждите за стабилно възстановяване на търсенето на гориво в Китай компенсираха загубите, произтичащи от силата на зелените пари и голямото увеличаване на запасите от суров петрол в САЩ, предаде Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време днес сортът Брент поевтиня с 0,52 долара, или 0,61%, до 85,90 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,63 долара, или 0,80%, до 79,22 долара за барел.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че търсенето на петрол ще се повиши с 2 милиона барела на ден през 2023 г., което е със 100 хил. барела на ден повече в сравнение прогнозата от миналия месец, до рекордните 101,9 милиона барела на ден, като само Китай ще е отговорен за увеличение с 900 хил. барела на ден.

Китай ще представлява почти половината от ръста на търсенето на петрол през 2023 г., след като страната разхлаби мерките срещу разпространението на COVID-19, посочи базираната в Париж агенция.

Междувременно щатският долар, който обикновено се движи обратно пропорционално на цените на суровия петрол, скочи на фона на възходящите данни за продажбите на дребно в САЩ.

„Що се отнася до Китай, оптимистичните перспективи на ОПЕК и МАЕ помогнаха, като нетният тласък нагоре компенсира тежестта на натрупването на огромните петролни запаси в САЩ“, каза Вандана Хари, която е основател доставчика на анализи на петролния пазар Vanda Insights.

Запасите от суров петрол в САЩ скочиха миналата седмица с 16,3 милиона барела до 471,4 милиона барела, най-високото ниво от юни 2021 г., съобщи Администрацията за енергийна информация (EIA). По-голямото от очакваното нарастване до голяма степен се дължи на корекция на данните, която според анализаторите намалява влиянието върху цените на петрола.

„Очаква се цените на петрола да се колебаят в тесен диапазон, хванат между различната динамика на търсенето и предлагането“, каза независимият пазарен експерт Суганда Сачдева.

„Докато стабилно нарастващото производство в САЩ и набъбващите запаси, съчетани с широко възстановяване на щатския долар, действат като насрещен вятър за цените на петрола, все пак разказът за силно съживяване на търсенето от Китай и перспективите за съкращения на добива, свързани с Русия, вдигат цените на петрола “, добави Сачдева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ