Цените на петрола се повишават на фона на по-слабия долар

Цените на петрола се повишават на фона на по-слабия долар

Цените на петрола се повишават на фона на по-слабия долар

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия във вторник, подкрепени от по-слабия долар и плановете на САЩ за възстановяване на запасите от петрол, предаде Ройтерс. Печалбите обаче бяха ограничени от несигурността относно въздействието на нарастващите случаи на COVID-19 в Китай.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,48 долара, или 0,60%, до 80,28 долара за барел, следвайки ръст от 0,76 долара предходната сесия. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,32 долара, или 0,43%, до 75,51 долара за барел, след като напредна с 0,90 долара в понеделник.

Цените на петрола бяха подкрепени от обявения миналата седмица план на САЩ за закупуване на до 3 милиона барела петрол за запълване на Стратегическия петролен резерв след тазгодишното рекордно освобождаване на 180 милиона барела от запасите.

По-слабите зелени пари също подкрепиха цените, правейки петрола по-евтин за тези, които притежават други валути.

Анализаторите обаче казаха, че са необходими ясни признаци за нарастващо търсене, преди цените да продължат да растат.

„Прогнозата за търсенето на петрол ще бъде ключова за това колко високо може да достигнат цените на суровия петрол. Намирането на такава яснота може да е трудно, тъй като виждаме смесени сигнали с повторното отваряне на Китай“, посочи в бележка анализаторът на OANDA Едуард Моя.

Макар че Китай облекчава пандемичните ограничения, скокът на случаите на COVID-19 се отразява негативно на петролните пазари поради несигурността относно икономическото възстановяване на страната, каза Тина Тенг, анализатор в CMC Markets.

Бизнес доверието в Китай падна до най-ниското си ниво от януари 2013 г., отразявайки въздействието на нарастващия брой на инфекциите върху икономическата активност, след като страната разхлаби политиката си за нулев COVID, показа проучване на World Economics в понеделник.

Страховете от глобалната рецесия надделяха над проблемите с доставките и ограничиха ръста на цените на петрола, добави Тенг.

Очаква се запасите от суров петрол в САЩ да са спаднали миналата седмица с около 200 хил. барела, докато при запасите от бензин и дестилати се очаква ръст, показа предварително проучване на Ройтерс в понеделник.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ