Цените на петрола се повишиха на фона на свиването на доставките

Цените на петрола се повишиха на фона на свиването на доставките

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия във вторник, тъй като признаците за по-стегнати доставки и обещанията на китайските власти да подкрепят втората по големина икономика в света подкрепиха пазара, предаде Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време днес сортът Брент поскъпна с 0,17 долара, или 0,21%, до 82,91 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,20 долара, или 0,25%, до 78,94 долара за барел. И двата показателя напреднаха с над 2% предходния ден, достигайки най-високите си нива от април месец насам.

Двата бенчмарка на суровия петрол поскъпнаха през последните четири седмици, като се очаква доставките да се затегнат поради съкращения от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, начело с Русия, известни заедно като ОПЕК+. Някои анализатори казват, че това може да доведе до допълнително повишение на цените в краткосрочен план.

„Сред търговците на енергия нарастват увереността, че затягането на паричната политика на централните банки скоро ще приключи, което трябва да осигури известна подкрепа за глобалния растеж“, каза Едуард Моя, анализатор в OANDA.

В Китай, втората по големина икономика в света и вторият по големина потребител на петрол, властите обещаха да засилят политическата подкрепа за икономиката на фона на мъчително възстановяване след пандемията, като се съсредоточат върху стимулирането на вътрешното търсене.

Низходящите данни в еврозоната и САЩ подчертаха слабостта на световната икономика.

В еврозоната бизнес активността се сви много повече от очакваното през юли, тъй като търсенето в доминиращата индустрия на услугите в блока намаля, докато фабричното производство спадна с най-бързите темпове, откакто COVID-19 се появи за първи път, показа проучване.

В САЩ бизнес активността се забави до петмесечно дъно през юли, повлечена от забавянето на растежа на сектора на услугите. Падащите цени на суровините и по-бавното темпо на назначаване на нови служители показват, че Федералният резерв може да постигне напредък на важни фронтове в опитите си да намали инфлацията.

Инвеститорите вече оцениха вдигане на лихвите от Федералния резерв и Европейската централна банка с по 25 базисни пункта, така че фокусът ще бъде върху това какво ще кажат председателят на Фед Джером Пауъл и управителят на ЕЦБ Кристин Лагард за бъдещите увеличения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ