Цените на петрола вървят нагоре за втори пореден ден

Цените на петрола вървят нагоре за втори пореден ден

Цените на петрола вървят нагоре за втори пореден ден

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък, подкрепени от по-силния от очаквания икономически растеж на САЩ и надеждите за бързо възстановяване на търсенето в Китай, тъй като случаите на COVID-19 в страната паднаха от пиковите нива от миналия месец, предаде Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време днес сортът Брент поскъпна с 0,35 долара, или 0,40%, до 87,72 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,35 долара, или 0,43%, до 81,36 долара за барел. И двата петролни еталона напреднаха с повече от 1% в четвъртък.

„Петролът може да има проблеми с постигането на някакви съществени ходове в края на седмицата, тъй като много търговци ще изчакат да видят какво ще се случи с двете важни събития следващата седмица - виртуалната среща на ОПЕК+ относно добива и решението на Федералния резерв на САЩ за лихвите“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA .

Делегатите на ОПЕК+ ще се срещнат следващата седмица, за да преразгледат нивата на производство на суров петрол на фона на стабилната подкрепа за цените на суровината от силното търсене на реактивно гориво и дизел. Федералният резерв на САЩ ще вземе решение за ново увеличение на лихвените проценти, докато инфлацията се охлажда и брутният вътрешен продукт се подобрява.

Пазарите все още намират подкрепа и в повторното отваряне на икономиката на Китай.  Случаите на критично болни COVID-19 в Китай са намалели със 72% от пика в началото на този месец, докато ежедневните смъртни случаи сред пациентите с COVID-19 в болниците са намалели със 79% от върховите нива.  Това показва нормализиране на китайската икономика и повишава очакванията за възстановяване в търсенето на петрол.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ