Част от парогенераторите за АЕЦ "Белене" може да се използват в 6-и блок на АЕЦ"Козлодуй"

Част от парогенераторите за АЕЦ Белене може да се използват в 6-и блок на АЕЦКозлодуй

Обмисля се част от парогенераторите за реакторите за АЕЦ „Белене“ да бъдат използвани в 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев пред bTV. Той допълни, че се очаква Националната електрическа компания да осигури адекватна, професионална и независима експертиза и оценка на оборудването за АЕЦ „Белене“.

Припомняме, че със свое решение Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да започна преговори с украинския си колега за продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ "Белене", като цената не може да бъде по-ниска от тази, която страната ни е платила за него или 1,2 млрд. лева. 

Междувременно министърът на енергетиката коментира  и каква е препоръката на консорциума, който прави проучвания за наличие на природен газ в българската акватория на Черно море:

"Доста сеизмични проучвания, както и всичко, което в съседните акватории се случва, ни навеждат на мисълта, че имаме достатъчно основания, поне на едно от находищата, което е с разчет за около 5 млрд. куб. м потенциал годишен добив, да се пристъпи вече и към реален проучвателен сондаж".

Очаква се в комисията по енергетика на Народното събрание да бъде внесено предложение България, чрез Българския енергиен холдинг, да се включи като партньор в консорциума, който включва фирмите "Тотал" и ОMW.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ