Chevron планира мащабно обратно изкупуване на акции

Chevron планира мащабно обратно изкупуване на акции

Chevron планира мащабно обратно изкупуване на акции

Американският енергиен гигант Chevron планира да изкупи обратно свои акции на стойност 75 млрд. долара и да увеличи изплащането на дивиденти след година на рекордни печалби, които предизвикаха гневни реакции от политици по света, тъй като растящите цени на горивата оказаха натиск върху потребителите, пише Блумбърг.

Програмата за обратно изкупуване на акции ще започне на 1 април и ще бъде тройно по-голяма от предишното разрешение за обратна покупка, представено в началото на 2019 г., се посочва в изявление на компанията. Програмата е еквивалентна на почти една четвърт от пазарната стойност на компанията и пет пъти по-мащабна от сегашното годишно ниво на обратно изкупуване на акции.

Въпреки че планът на Chevron бледнее в сравнение с 89-те милиарда долара, които Apple разпредели за обратно изкупуване през изминалата година, той вероятно ще разгневи критиците на компанията и сектора, които обвиниха петролната индустрия във „военно печалбарство“, след като руската инвазия в Украйна доведе до скок на цените на енергията.

Президентът Джо Байдън беше сред онези, които критикуваха петролните компании, че отделят пари за благоприятни за акционерите инициативи като дивиденти и обратно изкупуване на акции, вместо да ги влагат в повече сондажи, които биха увеличили доставките на суров петрол. Акциите на Chevron поскъпнаха с 3,9% в следборсовата търговия.

„За компания, която твърдеше не много отдавна, че „работи усилено“ за увеличаване на производството на петрол, раздаването на 75 млрд.  долара на ръководители и богати акционери със сигурност е странен начин да го демонстрира“, каза Абдула Хасан, говорител на Белия дом в изявление в сряда вечерта. „Продължаваме да призоваваме петролните компании да използват своите рекордни печалби, за да увеличат доставките и да намалят разходите за американския народ“, добави той.

Компанията също така ще плати на инвеститорите дивидент от 1,51 долара на акция на 10 март, което е увеличение от 6,3% спрямо предходното тримесечие.

Въпреки че цените на енергията се понижиха в сравнение с ранните фази на руската инвазия срещу Украйна, анализаторите очакват печалбите на американските петролни компании да останат силни, тъй като те поддържаха капиталовите разходи под контрол, за разлика от предишните цикли на бум. Вместо това свръх печалбата е използвана за изплащане на дълга и увеличаване на възвръщаемостта на инвеститорите.

Chevron повиши обратното изкупуване на акции няколко пъти миналата година, тъй като цените на петрола нараснаха, но главният финансов директор Пиер Бребер обеща да поддържа процента на обратно изкупуване, дори когато цените на суровините се понижават. Тъй като съотношенията нетен дълг в момента са под целевия диапазон на компанията, Chevron е готов да позволи нивата на заеми да се повишат, за да продължи да изкупува обратно акции, ако е необходимо, каза Бребер миналата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ