Германският бизнес притеснен от възможния край на доставките на газ от Русия

Германският бизнес притеснен от възможния край на доставките на газ от Русия

Германският бизнес притеснен от възможния край на доставките на газ от Русия

Асоциацията на германските търговско-промишлени палати (АГТПП) предупреди, че ако руският газ спре да постъпва в Германия, може да се стигне до сериозна рецесия, съобщи ДПА.

Спадът на икономическото производство може да достигне 10 % или повече, когато настъпи зимата, заяви председателят на АГТПП Петер Адриан, подчертавайки, че правителството трябва да премахне ограниченията, за да могат фирмите по-бързо да създадат алтернативи на газовите мощности, предаде БТА.

Германия изчаква да види какво ще се случи в понеделник, когато руският доставчик на газ "Газпром" трябва да спре газопровода "Северен поток 1" за рутинна годишна поддръжка. „Газпром“ вече намали значително потока на газ по тръбопровода - позовавайки се на технически причини, които според Германия са съмнителни - и опасенията са, че доставките няма да бъдат възобновени.

Напрежението е свързано с нахлуването на Русия в Украйна по-рано тази година и последвалите западни санкции.

"За съжаление трябва да се изправим пред сценария, че когато поддръжката приключи на 21 юли, по "Северен поток 1" няма да тече повече газ. Това би било катастрофа", каза Адриан.

Въпреки че германското правителство се опитва да създаде плаващи терминали за получаване на втечнен природен газ, те няма да бъдат готови до края на годината, когато започва зимата. "Това означава, че скоро ще имаме енергиен проблем", каза председателят на АГТПП.

Без газ много компании ще трябва да спрат работа. "В такъв случай съм много притеснен от рецесия. Тогава ще станем свидетели на икономически спад, който ще е драстично различен от този, който преживяхме по време на финансовата криза."

По време на финансовата криза през 2009 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия се сви с 5,7 %. По време на кризата заради пандемията от КОВИД-19 през 2020 г. БВП спадна с 4,6 %, припомня ДПА.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ