Италия може да спре да купува руски газ още през 2023 г.

Италия може да спре да купува руски газ още през 2023 г.

Италия може да спре да купува руски газ още през 2023 г.

Италия ще може напълно да спре да купува руски газ през 2023 г., а в бъдеще ще може да се превърне в газов хъб, включително чрез увеличаване на доставките от Азербайджан. Това съобщи министърът на бизнеса и родното производство на Италия   Адолфо Урсо, цитиран от в. Il Messagero.

„През тази година ще се откажем да доставяме газ от Русия, а в бъдеще ще можем да доставяме газ на други страни и да се превърнем в газов хъб, включително чрез удвояване на капацитета на газопровода TAP,” каза Урсо.

Според него два комплекса за регазификация в Пиомбино и Равена, които ще бъдат пуснати в експлоатация преди лятото, ще произвеждат същите 10 милиарда кубически метра газ годишно. „Толкова сме внесли от Русия миналата година“, каза министърът.

Урсо припомни, че през 2021 г. Италия е получила 40% от потреблението на газ от Русия, през 2023 г. този обем вече е намалял до 16%.

През януари президентът на Азербайджан Илхам Алиев каза, че през 2021 г. страната му е изнесла повече от 8 млр. кубически метра газ за Европа, а през 2023 г. планира да достави там почти 12 млрд. куб. метра и да доведе общия обем на износа до 24 млрд. кубически метра.

Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон пък обяви, че през 2022 г. доставките на газ от Азербайджан за Европейския съюз са се увеличили с 40%.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ