КЕВР задължи държавните дружества спешно да докладват за газовите доставки

КЕВР задължи държавните дружества спешно да докладват за газовите доставки

КЕВР задължи държавните дружества спешно да докладват за газовите доставки

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) спешно изиска информация от държавните дружества „Булгаргаз“ и „Бургартрансгаз“ какви мерки предприемат за предотвратяване на криза с доставките на газ през зимния период. Това съобщиха от регулатора малко след оповестяването на европейския кризисен план, предвиждащ лимитиране на потреблението на синьо гориво в ЕС от август до март догодина при недостиг на газ.

Според съобщението на КЕВР, решенията, свързани с гарантирането на газовите доставки са били взети на заседание, проведено вчера.

 С едно от тях общественият доставчик „Булгаргаз“ се задължава да публикува информация за необходимите и неосигурени месечни количества природен газ, както и необходимите капацитети през трансгранични съоръжения за пренос до българския пазар за покриване на потреблението за следващите 12 месеца. По този начин всички пазарни участници ще имат необходимата информация и достатъчно време, за да предоставят най-добрите си оферти към "Булгаргаз". Общественият доставчик следва да поддържа тази информация актуална на своята интернет страница и на информационната платформа на Газов Хъб "Балкан", допълват от КЕВР.

"Булгартрансгаз", в качеството си на оператор на съоръжение за съхранение на природен газ, трябва да предостави информация за предприети мерки в случаите на резервиран и неизползван капацитет от ползватели, както и за нивото на запълване на подземното газово хранилище "Чирен".

От газовата борса "Газов Хъб Балкан" се изисква да изпрати на регулатора информация за количествата природен газ, които общественият доставчик е продал на всички проведени до момента на платформата търгове по Програмата за освобождаване на количества.

КЕВР настоява още "Булгаргаз" да предостави и допълнителна информация във връзка с изпълнението на действащия договор за доставка с "Газпром експорт", както и дали дружеството е предприело действия за претендиране на неустойки за едностранно прекратените доставки, добавят от регулатора.

Исканата от дружествата информация трябва да бъде предоставена в срок до 27 юли 2022 г., както и с оглед предстоящото административно производство за утвърждаване на цена на природния газ за август 2022 г., се посочват още в съобщението.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ