МААЕ алармира: АЕЦ „Запорожие” е извън контрол

МААЕ алармира: АЕЦ „Запорожие” е извън контрол

МААЕ алармира: АЕЦ „Запорожие” е извън контрол

Най-голямата европейска атомна електроцентрала, която се намира на територията на Украйна „е напълно извън контрол”. Това предупреди Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в интервю за Associated Press, призовавайки двете воюващи страни за достъп до комплекса, за да бъде направена оценка на състоянието на АЕЦ „Запорожие” и да се предприемат мерки за избягване на ядрена авария.

Гроси предупреди, че ситуацията със съоръжението става все по-опасна с всеки изминал ден. Централата се намира в югоизточния град Енерходар, който руските войски завзеха в началото на март. „Всеки принцип на ядрена безопасност е нарушен. Залогът е изключително сериозен, тежък и опасен“, алармира той.

Пред репортер на Associated Press Гроси цитира много нарушения на безопасността на централата, добавяйки, че тя е „на място, където се води активна война“, близо до територия, контролирана от Русия.

Физическата цялост на централата е нарушена, вследствие на обстрела в началото на войната, когато тя беше превзета. Ситуацията, според експерта, е „парадоксална” – тя се намира на територия, контролирана от Русия, но се поддържа от украински персонал, което води до неизбежни конфликти.

Според шефа на МААЕ веригата за доставки на оборудване и резервни части е прекъсната, „така че не сме сигурни, че заводът получава всичко, от което се нуждае“. Агенцията трябва да инспектира съоръжението, за да гарантира, че ядреният материал е защитен. „Затова настоявам от първия ден, че трябва да бъдем допуснати вътре, за да направим оценка на безопасността и сигурността, трябва да помогнем, както това вече направихме в Чернобил”, настоя Гроси.

Руската окупация на Запорожието поднови страховете, че най-големият от 15-те ядрени реактора на Украйна може да бъде повреден, предизвиквайки друга извънредна ситуация, аналогична на аварията в Чернобил през 1986 г. - най-страшната ядрена катастрофа в света, която се случи на около 110 км северно от столицата Киев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ