МАЕ: Приходите на Русия от петрол паднаха рекордно

МАЕ: Приходите на Русия  от петрол  паднаха рекордно

МАЕ: Приходите на Русия от петрол паднаха рекордно

Таванът на цената за  петрола Urals сви рекордно приходите на руските износители. През декември 2022  г. приходите им са намалели с 3 млрд. долара спрямо ноември до 12,6 млрд. долара. Това е най-ниското ниво от февруари 2021 г., сочат данните от доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

През декември миналата година, когато европейското петролно ембарго и таванът на цените за руския нефт  влязоха в сила, отстъпките за Urals спрямо референтния Brent достигнаха 40 долара за барел. Средната цена на Brent през декември беше около 83 долара за барел, кат в някои случаи руският петрол се продаваше почти два пъти по-евтино от еталонния. На този фон приходите на руските износители са намалели с 19%. Обемът на доставките е намалял само с 2,5% или 200 000 барела на ден, до 7,8 млн. барела, сочат данните на МАЕ.

 Според прогнозата на МАЕ през 2023 г. се очаква допълнителен спад на производството в Русия, поради което общото предлагане на петрол от ОПЕК+ ще намалее с 870 000 барела на ден.  В същото време производството в страни извън ОПЕК+ ще се увеличи с 1,9 млн барела на ден. Основният двигател на ръста на предлагането на световния пазар е увеличаването на производството в САЩ , Канада, Бразилия и Гвиана, които поставиха рекорд за годишен добив на петрол за втора поредна година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ