Mitsubishi ще разработва атомни електроцентрали от следващо поколение в Япония

 Mitsubishi ще разработва атомни електроцентрали от следващо поколение в Япония

Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония реши да избере местния гигант в тежката промишленост Mitsubishi Heavy Industries като основна компания, която да ръководи и наблюдава развитието на атомни електроцентрали от следващо поколение. Това съобщава вестник Yomiuri.

Основната характеристика на такива атомни електроцентрали ще бъдат високотемпературни реактори с газово охлаждане и реактори с бързи неутони. Японското правителство планира да отдели 90 милиарда йени (642 милиона долара) през следващите години за разработване и производство на два високотемпературни реактора, които използват хелий за охлаждане.

Разработването на нови реактори на бързи неутрони се планира да започне след 2040 г. През 2016 г. Япония окончателно ограничи проекта за реактора с бързи неутрони Moнджу, който стартира през 1994 г. Той беше спрян година по-късно поради пожар, причинен от изтичане на натрий.

Японските власти по-рано отбелязаха, че в бъдеще планират да използват обекта Монджу, в префектура Фукуи, за създаване на нов експериментален реактор с бързи неутрони. Ако планът бъде изпълнен, това ще бъдат първите нови атомни електроцентрали, построени в Япония след аварията в АЕЦ Фукушима през 2011 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ