Опасенията за преговорите за дълга на САЩ доведоха до спад на цените на петрола

Опасенията за преговорите за дълга на САЩ доведоха до спад на цените на петрола

Опасенията за преговорите за дълга на САЩ доведоха до спад на цените на петрола

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в понеделник , тъй като предпазливостта около преговорите за тавана на дълга на САЩ и опасенията относно възстановяването на търсенето в Китай засенчиха подкрепата от спада на доставките на Канада и ОПЕК+, предаде Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време днес сортът Брент поевтиня с 0,59 долара, или 0,78%, до 74,99 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,59 долара, или 0,82%, до 70,96 долар за барел.

Възобновяването на преговорите за тавана на дълга на САЩ по-късно в понеделник ще остане ключов двигател за настроенията към суровия петрол и рисковите активи тази седмица, каза базираният в Сидни анализатор на IG Тони Сикамор. САЩ са най-големият потребител на петрол в света.

Инвеститорите изразиха загриженост за забавянето на възстановяването на Китай след слабите  икономически данни през последните две седмици, добави той.

„Ако жилищният пазар продължи да върви надолу и политиците не успеят да реагират, рискът от двойно забавяне в Китай се увеличава, което означава лоши новини за потреблението и търсенето на суров петрол“, каза Сикамор. Китай е най-големият вносител на суров петрол и вторият по големина потребител.

Миналата седмица и двата петролни бенчмарка нараснаха с около 2% - първото им седмично повишение от пет, след като горски пожари спряха производството на  големи количества суров петрол в Алберта, Канада.

Въздействието на доброволните съкращения на производството от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и водените от Русия нейни съюзници, известни заедно като ОПЕК+, също се усеща след влизането му в сила този месец, казаха анализатори от Goldman Sachs и JP Morgan.

Общият износ на суров петрол и петролни продукти от групата се срина с 1,7 млн. барела на ден до 16 май, отбеляза JP Morgan, като добави, че износът на руски петрол вероятно ще спадне до края на май.

В събота страните от Г-7 обещаха на годишната си среща на лидерите да засилят усилията за противодействие на заобикалянето на тавана на цените за руския петрол, като в същото време ще се стараят да избегнат странични ефекти от мерките и да поддържат глобалните енергийни доставки

Междувременно в последния си месечен доклад МАЕ предупреди за задаващ се недостиг през втората половина, когато се очаква търсенето да засенчи предлагането с почти 2 млн. барела на ден.

„Остава да се види дали новите ограничения ще повлияят на руското производство на петрол, тъй като руснаците бяха много ефективни в намирането на начини да заобиколят европейските и американските санкции и санкциите се оказаха трудни за прилагане“, каза Сикамор.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ