ОПЕК прогнозира забавяне на търсенето на петрол през следващата година

ОПЕК прогнозира забавяне на търсенето на петрол през следващата година

ОПЕК прогнозира забавяне на търсенето на петрол през следващата година

Организацията на страните износителки на петрол прогнозира, че глобалното търсене на „черното злато“ ще нарасне през 2023 г., макар и с по-бавни темпове в сравнение с 2022 г., предаде Ройтерс.

От картела аргументират прогнозата си със все още стабилния икономически растеж и напредъка в овладяването на COVID-19 в Китай.

В месечен доклад, публикуван във вторник, ОПЕК посочи, че очаква търсенето на петрол през следващата година да бъде от 2,7 млн. барела на ден, което е с 2,7% над преходната прогноза на групата. За тази година организацията остави прогнозата си без промяна, като очакванията са за търсене от 3,36 млн. барела петрол на ден.

Тази година консумацията на петрол се възстанови от предизвикания от пандемията спад през 2020 г. и се очаква да надхвърли нивата от 2019 г. Прогнозата за 2023 г. предполага, че напрежението върху доставките може да продължи, тъй като се очаква растежът на добива извън ОПЕК, който беше засегнат от загубените доставки от русия Русия, да изостане от растежа на търсенето.

„През 2023 г. очакванията за здравословен глобален икономически растеж на фона на подобрения в геополитическото развитие, съчетани с очаквани подобрения в ограничаването на COVID-19 в Китай, трябва да повишат потреблението на петрол“, се казва в доклада на ОПЕК.

Прогнозата за търсенето на ОПЕК за 2023 г. е по-оптимистична от тази на Международната агенция по енергетика, друг както и от първоначалните прогнози на делегати от ОПЕК, призоваващи за по-рязко забавяне на производството поради високите цени.

ОПЕК обаче подчерта, че прогнози за 2023 г. предполагат, че няма да има ескалация на войната в Украйна и че рискове като растящата инфлация няма да окажат сериозно негативно влияние върху глобалния икономически растеж.

ОПЕК запази тазгодишната си прогноза за глобален икономически растеж от 3,5% и заяви, че очаква растеж от 3,2% през 2023 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ