Петролът поевтиня на фона на фона на несигурността около ситуацията с дълга на САЩ

Петролът поевтиня на фона на фона на несигурността около ситуацията с дълга на САЩ

Петролът поевтиня на фона на фона на несигурността около ситуацията с дълга на САЩ

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в четвъртък, тъй като несигурността относно това дали Съединените щати ще избегнат дефолт по дълга си засенчи  перспективата за по-нататъшни съкращения на производството на ОПЕК+, пише Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време днес сортът Брент поевтиня с 0,20 долара, или 0,26%, до 78,16 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,43 долара, или 0,32%, до 74,02 долара за барел.

По думите на председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти в последните преговори за тавана на дълга на САЩ е бил постигнат известен напредък, но все още има неразрешени въпроси.

„Предпазливото ограничаване на рисковата среда, породено от несигурността за тавана на дълга на САЩ, постави цените на петрола в известно изчакване през азиатската сесия“, каза Йеа Джун Рон, пазарен стратег в IG.

„В съчетание с по-нататъшното укрепване на щатския долар, това задържа цените на петрола на пауза, докато се чака допълнителен катализатор, който да последва скорошното възстановяване на суровината“, добави Йеп.

В предишната сесия цените на петрола бяха подкрепени от предупреждението на министъра на енергетиката на Саудитска Арабия, че късите продавачи, които залагат, че цените на петрола ще паднат, трябва да „внимават“ и да се подготвят за болка.

Някои инвеститори приеха това като сигнал, че анизацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и водените от Русия нейни съюзници, известни заедно като ОПЕК+, обмислят по-нататъшни съкращения на добива на срещата си на 4 юни.

Понижението на цените на петрола обаче бе ограничено от неочаквано голям спад на запасите от суров петрол в САЩ през седмицата до 19 май.

Според данните на Администрацията за енергийна информация запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 12,5 милиона барела до 455,2 милиона барела, тъй като вносът се е понижил. Анализаторите очакваха покачване с 800 хил. барела.

Запасите от бензин са намалели с 2,1 милиона барела до 216,3 млн. барела, докато запасите от дестилат са се понижили с 600 хил. барела до 105,7 млн. барела.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Apple представи първите си очила за смесена реалност
Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици