Петролът поевтиня на фона на очакванията на МВФ за по-слаб глобален икономически растеж

Петролът поевтиня на фона на очакванията на МВФ за по-слаб глобален икономически растеж

Петролът поевтиня на фона на очакванията на МВФ за по-слаб глобален икономически растеж

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия във вторник, след като китайските икономически данни потиснаха пазарните настроения и ръководителят на Международния валутен фонд предупреди за по-тежка 2023 г., предаде Ройтерс.

Към  9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,15 долара, или 0,17%, до 86,06 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,16 долара, или 0,20%, до 80,42 долара за барел.

По-слабите фабрични данни от Китай, който най-големият вносител на суров петрол в света и вторият по големина потребител на петрол, натежаха върху цените. Индексът на мениджърите по покупките в промишлеността на Caixin/Markit падна до 49,0 пункта през декември спрямо 49,4 през ноември. Така индексът остава под прага от 50 пункта, който разделя растежа от свиването, за пети пореден месец.

Въпреки това в понеделник се наблюдава завръщане към нормалната активност на много места в Китай, тъй като някои хора в ключови градове се върнаха на работа въпреки нарастването на инфекциите с COVID-19, повишавайки перспективата за тласък на икономиката и търсенето на петрол.

„Пазарът не може да очаква бързо възстановяване на китайската икономика след три години (контрол на пандемията), масов фалит на малки и средни предприятия, рязко нарастващо ниво на безработица, бързо нарастване на процента на социални спестявания и бърз растеж в броя на инфекциите и смъртните случаи през последните месеци“, каза анализаторът Леон Ли от CMC Markets.

На пазара се отрази и коментара на управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, която каза в неделя, че Съединените щати, Европа и Китай - основните двигатели на глобалния растеж,  се забавят едновременно, което прави 2023 г. по-трудна за световната икономика от 2022 г.

Цените на петрола нараснаха с повече от 2% в петък, като Brent и WTI приключиха 2022 г. съответно с ръст от 10,5% и 6,7% на годишна база.

На пазара се отразява и решението на руския президент Владимир Путин да забрани доставките на суров петрол и петролни продукти от 1 февруари за пет месеца за нации, които спазват тавана на цените, наложен от западните страни. Неговият указ също включва клауза, която му позволява да отмени забраната в специални случаи. Руският суров петрол е пренасочен от Европа към Индия и Китай.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ