Петролът поевтинява на фона на несигурността преди срещата на ОПЕК+

Петролът поевтинява на фона на несигурността преди срещата на ОПЕК+

Петролът поевтинява на фона на несигурността преди срещата на ОПЕК+

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в четвъртък на фона на несигурността преди срещата на ОПЕК+ в неделя, въпреки че облекчаването на мерките срещу разпространението на COVID-19 в Китай ограничи поевтиняването, пише Ройтерс.

Към 9:40 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,39 долара, или 0,45%, до 86,58 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,35 долара, или 0,43%, до 80,20 долара за барел. Два бенчмарка поскъпнаха с повече от 2 долара в сряда на фона на по-слабия долар и оптимизма около възстановяването на търсенето в Китай.

„Пазарът остава несигурен относно решението на ОПЕК, като някои очакват намаление, докато други предполагат, че е по-вероятно да има продължаване на текущата сделка“, коментираха анализаторите на ANZ Research в бележка в четвъртък.

Пазарът също се подготвя за въздействието на европейското ембарго върху руския петрол, добавят анализаторите.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, включително Русия, известни заедно като ОПЕК+, се готвят за виртуална среща на 4 декември.

Решението за провеждане на срещата във виртуална среда на практика сигнализира за малка вероятност за промяна на политиката, твърдят източници на Ройтерс.

Междувременно пазарните нагласи бяха приповдигнати на фона на информацията за промяна в стратегията на Китай за нулев COVID, което повишава оптимизма относно възстановяването на търсенето на петрол във втората най-голяма икономика.

Китайските градове Гуанджоу и Чунцин обявиха облекчаване на ограниченията на COVID в сряда, ден след като демонстранти в южната част на Гуанджоу влязоха в сблъсъци с полицията на фона на поредица от протести срещу най-строгите в света антиковид мерки.

Въпреки че новите огнища в Китай могат да натежат върху активността в близко бъдеще, Международният валутен фонд заяви в сряда, че има възможност за безопасно повторно калибриране на политиките за COVID, което може да позволи икономическият растеж да се ускори през 2023 г.

Въпреки това бизнес активността в Китай се сви още повече през ноември, показаха официални данни на PMI в сряда, което поражда страхове за следващата година.

Спадът на запасите от суров петрол в САЩ също ограничи понижението на цените в четвъртък.

Запасите от суров петрол  са намалели с 12,6 милиона барела през седмицата до 25 ноември, което е повече в сравнение с по-ранните очаквания на анализатори за спад от 2,8 милиона барела, сочат данните на Администрацията за енергийна информация.

Въпреки това запасите от бензин и дестилат се повишиха повече от очакваното, което е индикатор за намаляване на търсенето.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ