Петролът поскъпна преди публикуването на данните за запасите в САЩ

Петролът поскъпна преди публикуването на данните за запасите в САЩ

Петролът поскъпна преди публикуването на данните за запасите в САЩ

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия във вторник на фона на очакванията, че запасите в САЩ ще намалеят, както и признаците, че търсенето на развиващите се пазари остава стабилно, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време днес сортът Брент поскъпна с 0,58 долара, или 0,69%, до 84,76 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,64 долара, или 0,080%, до 80,378 долара за барел.

Признаците за силно търсене на гориво в Индия - третият най-голям потребител на петрол в света, подкрепиха цените през март. Миналия месец потреблението на гориво скочи с 5% спрямо година по-рано до рекордните 4,83 млн. барела на ден. Страната продължава да бъде основната дестинация за руския суров петрол „Уралс“ на фона на промените на глобалните търговски потоци на петрол след нахлуването в Украйна.

Фючърсите на петрола се покачиха с над 5%, откакто Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и водените от Русия нейни съюзници, известни заедно като ОПЕК+, обявиха нови съкращения на производството, които ще започнат през май.

Днес се очакват данните на индустрията в САЩ за запасите от суров петрол, като петима анализатори, анкетирани от Ройтерс, изчислиха, че запасите от суров петрол са намалели с около 1,3 млн. барела през седмицата до 7 април.

Цените на петрола паднаха в понеделник след покачване в продължение на три поредни седмици, след като данните за работните места в САЩ показахастегнат пазар на труда, повишавайки очакванията за ново повишаване на лихвения процент от Федералния резерв, което може да ограничи търсенето на петрол. 

Очакванията за повишение на лихвените проценти в САЩ дадоха тласък на доларовия индекс в понеделник и вторник, което натежа върху цените на петрола, тъй като силният долар прави петрола по-скъп за други притежатели на валута.

Освен това докладът за инфлацията в САЩ, който ще бъде публикуван в сряда, може да помогне на инвеститорите да преценят каква ще бъде краткосрочната траектория на лихвените проценти.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам