Петролът поскъпва за трети пореден ден

Петролът поскъпва за трети пореден ден

Петролът поскъпва за трети пореден ден

Цените на петрола се повишават за трети пореден ден във вторник, тъй като опасенията за глобалните доставки се изостриха на фона на политическите вълнения в Либия и Еквадор и вероятността големите износители Саудитска Арабия и Обединените арабски да не успеят да увеличат значително производството, предаде Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 1,18 долара, или 1,03%, до 116,3 долара за барел, докато цената на американския лев суров петрол WTI се повиши с 0,96 долара, или 0,88%, до 110,5 долара за барел. Двата сорта поскъпнаха с над 1,5% предходната сесия.

ОАЕ и Саудитска Арабия се разглеждат като единствените две страни в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) с наличен свободен капацитет, за да компенсират загубените доставки от Русия и слабото производство от други страни членки.

„Поредицата от новини за ограничени доставки подсилиха пазара. Казва се, че двама големи производители, Саудитска Арабия и ОАЕ, са достигнали пълния си капацитет или са много близо до това“, посочва анализаторът на стоките от Commonwealth Bank Тобин Гори.

Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухаил ал-Мазруи заяви в понеделник, че добива на ОАЕ е почти на максимален капацитет въз основа на квотата на страната от  3,168 милиона барела на ден съгласно споразумението с ОПЕК+.

Коментарите му потвърдиха забележките на френския президент Еманюел Макрон, който каза на президента на САЩ Джо Байдън в кулоарите на срещата на Г-7, че ОАЕ произвеждат с максимален капацитет и че Саудитска Арабия може да увеличи производството само със 150 хил. барела на ден.

Анализаторите също предупредиха, че политическите вълнения в Еквадор и Либия могат да затегнат допълнително предлагането.

Либийската национална петролна корпорация заяви в понеделник, че може да се наложи да обяви форсмажорни обстоятелства в района на залива Сирт в рамките на следващите три дни, освен ако производството и доставката на петролните терминали там не се възобновят.

Министерството на енергетиката на Еквадор пък обяви, че страната може да спре напълно добива на петрол през следващите два дни на фона на антиправителствени протести. Бившата членка на от изпомпваше около 520 хил. барела на ден преди протестите.

Лидерите на Г-7 обсъждат потенциално ограничение на цената на руския петрол, което да намали способността на Москва да финансира войната си в Украйна и същевременно с това да ограничи цените на енергията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ