Петролът се е насочил към седми пореден седмичен спад

Петролът се е насочил към седми пореден седмичен спад

Петролът се е насочил към седми пореден седмичен спад

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък, но продължават да вървят към седми пореден седмичен спад пораади притеснения относно глобалния излишък в предлагането и слабото търсене от Китай, пише Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 1,54 долара, или 2,08%, до 75,59 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 1,38 долара, или 1,99%, до 70,72 долара за барел.

Предходната сесия и двата бенчмарка паднаха до най-ниското си ниво от края на юни насам – знак, че много търговци смятат, че пазарът е в ситуация на свръхпредлагане.

„Някои продавачи на късо затвориха позициите си, тъй като пазарът на петрол се видя се оказаха свръхпродаден. Междувременно падащите цени на петрола принудиха ОПЕК+ да подобри солидарността, за да успокои пазара“, посочиха анализатори от Haitong Futures в бележка до клиенти.

В четвъртък Саудитска Арабия и Русия, двете най-големи износителки на петрол в света, призоваха всички членове на ОПЕК+ да се присъединят към споразумение за съкращаване на добива за доброто на глобалната икономика.

Миналата седмица Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници съюзниците, известни заедно като ОПЕК+, се съгласиха да съкратят производството с общо 2,2 милиона барела на ден за първото тримесечие на следващата година.

„Въпреки обещанията на членовете на ОПЕК+, виждаме общото производство от страните от групата да спада само с 350 хил. барела на ден от декември 2023 г. до януари 2024 г. (38,23 млн. барела на ден до 37,92 млн. барела на ден)“, каза Виктор Катона, водещ анализатор на суров петрол в Kpler.

Някои от страните от ОПЕК+ може да не успеят да изпълнят ангажиментите си поради замъглени базови линии на квотите и зависимостта от приходите от въглеводороди, каза Катона.

За седмицата цените на Брента и WTI са на път да паднат съответно с 4,5% и 4,8%, което е най-голямата им загуба от пет седмици.

Притесненията за китайската икономика и нарастващото производство на петрол в САЩ също подкрепиха спада на пазара тази седмица.

Данните на китайските митници показват, че вносът на суров петрол през ноември е намалял с 9% спрямо година по-рано, тъй като високите нива на запаси, слабите икономически показатели и забавянето на поръчките от независими рафинерии отслабват търсенето.

В Индия потреблението на гориво през ноември спадна, след като достигна четиримесечен връх предходния месец, засегнат от намалените пътувания в третия най-голям потребител на петрол в света.

В Съединените щати добивът остава близо до рекордно високи нива от над 13 млн. барела на ден, показват данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ